Choď na obsah Choď na menu
 


Ako zatočiť s vírusmi

11. 12. 2020

Aký je rozdiel medzi chrípkou a ochorením COVID-19?

 

0_daylight-savings-time-concept-clock-and-leaves-in-fall-back-time.jpg     Základným rozdielom medzi vírusom SARS-CoV-2, ktorý spôsobuje ochorenie COVID-19, a vírusom chrípky je sezónny výskyt. Predpoklad, že vírus SARS-CoV-2 zmizne s oteplením, sa nepotvrdil. Druhý rozdiel je v inkubačnej dobe, ktorá je pri chrípke kratšia (asi 1 až 4 dni), pri COVID-19 sa pohybuje od 2 do 14 dní. Viaceré analýzy naznačili, že priemerná inkubačná doba je asi 5 dní. To znamená, že vírus SARS-CoV-2 sa môže šíriť rýchlejšie, nakoľko nakazený pacient je infekčný, aj keď ešte nemá príznaky ochorenia. Rozoznať chrípku od COVID-19 pomôže znalosť kontaktu s COVID-19 pozitívnym človekom, ale aj očkovanie proti chrípke. Vakcína proti COVID-19 zatiaľ u nás nie je dostupná.
Vírusy chrípky a SARS-CoV-2 sú teda od seba odlišné len z pohľadu virológie, avšak v klinickej praxi neexistujú typické rozdiely v prejavoch ochorenia. Jednoznačné odlíšenie chrípky a COVID-19 je možné len pomocou priameho potvrdenia vírusu SARS-CoV-2 v nosohltane PCR metódou.

     Príznaky chrípky majú väčšinou náhly nástup, prakticky z plného zdravia, s prítomnou horúčkou až do 40 stupňov Cezia, bolesťami svalov, kĺbov a výraznou malátnosťou. Postupne sa pridružuje suchý a dráždivý kašeľ, ktorý má tendenciu sa v priebehu ochorenia meniť na produktívny. Po ústupe príznakov môže byť prítomná výrazná slabosť a únava pretrvávajúca až 14 dní.


     Príznaky ochorenia COVID-19 sú širšieho spektra: môžu sa u jedinca prejavovať asymptomaticky (bez príznakov ochorenia), s miernymi prejavmi, ale aj závažným priebehom až s multiorgánovým zlyhávaním, ktorý môže končiť úmrtím pacienta. Najčastejší je mierny priebeh, dominujú príznaky ako nechutenstvo, únava, horúčka, bolesť hlavy, svalov, škrabanie v hrdle, suchý a dráždivý kašeľ, u časti pacientov je prítomná aj hnačka. V prípade postihnutia dolných dýchacích ciest sa objavuje dýchavica a bolesť na hrudi. Častokrát je jediným príznakom ochorenia COVID-19 strata čuchu a chuti. COVID-19 je v súčasnosti považovaný za multisystémové ochorenie, nakoľko boli pozorované neurologické, cievne, hematologické, kožné a iné komplikácie.

 

odolnost_proti_virusomcci_000313-1.jpg